Je možné rozpoznať kvalitnú kávu už na základe etikety?

Samozrejme, pekná etiketa ešte negarantuje kvalitný obsah, ale minimálne veľa napovie, čo môžeme očakávať po otvorení balenia vo všeobecnosti. Preto vám prinášame tento blog, aby ste vedeli, na čo je dobré sa zamerať pri kúpe kvalitnej kávy.


Význam a relevantnosť  jednotlivých údajov, informácií záležia od konkrétneho konceptu každej pražiarne. Keďže my si zakladáme a celý koncept máme postavený na čerstvosti kávy a „pražení na mieru“,  pražíme personalizovane, až po zadaní objednávky, aby sa naša káva dostala ku zákazníkovi s požadovaným stupňom praženia a presne v čase, kedy je kávička (podľa nášho názoru) v plnej chuti a začína plynúť cca 1 až 2-mesačné obdobie tzv. golden period, v rámci ktorého odporúčame kávičku spotrebovať. Naše odporúčanie ohľadom spotreby sa nehanbíme uviesť aj na etiketu, keďže si to môžeme, na rozdiel od veľkokapacitných pražiarní, obzvlášť s kávou neistého pôvodu a komplikovanou logistikou, dovoliť.

Za najdôležitejšie považujeme:

– dátum praženia, nie dátum spotreby, aj keď aj ten je potrebný z legislatívneho hľadiska, avšak má nedostatočnú výpovednú hodnotu, keďže nikto jednoznačne neurčuje, akú reálnu trvanlivosť má káva (1,2,3,… roky?),
– pôvod kávy, v našom prípade sledovateľný až na konkrétnu farmu/farmy, resp. regionálnu oblasť, keďže ponúkame výlučne „Single origin“ kávičky, aby sme predostreli chuť konkrétnej oblasti.

Na ZRNCO obaloch používame aj doplnkové piktogramy: 
– Pražené u nás – pražíme v Košiciach na Slovensku, neprebaľujeme prepraženú taliansku kávu, 
– 100% Arabica – nemiešame do našej výberovej kávy lacnú robustu bez chuti
– Specialty coffee – používame výnimočne výberové zrná odrôd so skóre SCA 80 a viac bodov,
– Single origin – každá naša kávička je vždy z jednej konkrétnej oblasti, či dokonca farmy.
Toto sú nemenné parametre každej ZRNCO kávy, keďže sme sa vybrali cestou kvality, nie kvantity. Zároveň chápeme, že mnohým napr. bez pridania (lacnej, menej kvalitnej) robusty so zemitou chuťou, ale na druhej strane bez kyslosti, nevyhovieme.

Na našich etiketách ďalej uvádzame doplňujúce informácie, a to:
–  spôsob spracovania zeleného zrna, 
– názvy odrôd kávy, keďže existujú zákazníci, ktorí preferujú špecifickosť jednotlivých odrôd,
– nadmorskú výšku, čo je čisto informatívny údaj, keďže už fakt, že sa jedná o  100% arabiku, hovorí o vyšších nadmorských výškach,
– no a v neposlednom rade určite aj stručný opis, charakteristiku danej kávičky od skúsených „cupperov“.

Veríme, že sme vám pomohli pri najbližšom výbere vašej obľúbenej kávičky, možno aj od nás, zo ZRNCO rodinnej pražiarne výberovej kávy.

Peru

Lahodná, s jemným náznakom ovocnej kyslosti, s kávovo-kakaovou a mandľovou príchuťou.

Salvádor

Šťavnatá a sladká, s príchuťou bobuľových plodov, čerešní a kakaa, s dochuťou praliniek.

Kolumbia

Vyvážená chuť horkej čokolády, kávovej čerešne, grapefruitu, citrónu a karamelu.

Brazília

Krémové a zamatové telo s vyváženou chuťou mliečnej čokolády, orechov a pomarančov.

Degustačná sada ZRNCO

50g z každej aktuálne ponúkanej výberovej, čerstvo praženej kávy.