Koľko kávy denne?

Takže koľko kávy vypiť denne je ešte zdravé a koľko už nie?

Odpovedať na túto otázku je zložité, pretože  existuje veľa faktorov, ktoré tento počet významne ovplyvňujú.  Napr. :

  • spôsob prípravy kávy, množstvo kávy (viac v našom blogu o príprave kávy)
  • druh použitej kávy (Robusta obsahuje cca 2x viac kofeínu ako Arabica, viac v našom blogu o káve stručne a všeobecne)
  • no a samozrejme pri každom z nás je tento počet špecifický, nakoľko účinky kávy sú veľmi individuálne – veľa závisí od veku, zdravotného stavu konzumenta, zvyku na kofeín, atď…
  • citlivosť ľudí na kofeín je tiež rôzna z hľadiska metabolizmu a následného vylučovania kofeínu

Čo ale vieme určiť, je približný počet šálok konkrétneho druhu kávy na základe odporúčaného množstva kofeínu. Denná doporučená dávka je okolo 400mg pre dospelého človeka. O predávkovaní (kofeínovej intoxikácii) môžeme hovoriť pri skonzumovaní nad 1,5g kofeínu. Šálka kvalitného espressa pripraveného z čerstvej, výberovej, 100% Arabica, ZRNCOvej kávy obsahuje približne 50-100mg kofeínu.

Za deň si teda zdravý dospelý človek môže bez výčitiek dopriať 3-6 šálok kvalitnej kávy. Netreba ale zabudnúť aj na ďalšie zdroje, ktoré obsahujú kofeín, ako napríklad čokoláda, rôzne iné potraviny, sladené a energetické nápoje, mnohé z liekov, hlavne tlmiacich bolesť, a v neposlednom rade čaje.

Najviac úžitku môžeme z kofeínu ťažiť zhruba od 15 do 45 minút po jeho konzumácii, avšak to neznamená, že potom  kofeín zmizol aj z krvného obehu. Priemerne v ňom totiž vydrží aj 6 a viac hodín, hoci pozitívne účinky už nepociťujeme.

No a keď už vieme koľko, tak teraz prečo vlastne?

Existuje veľa názorov na kávu, preukázateľne overených faktov o tom, že konzumácia kvalitnej kávy je zdraviu prospešná. Na druhej strane, káva obsahuje kofeín, stimulačnú látku, ktorá môže u niektorých ľudí spôsobiť ťažkosti a narušiť spánok.

    V každom prípade ale platí:

  • káva predstavuje bohatý zdroj antioxidantov a mnohých telu prospešných vitamínov a stopových prvkov
  • hlavná účinná stimulujúca látka obsiahnutá v káve je kofeín a medzi jeho účinky patrí krátkodobé zvýšenie energie, povzbudenie činnosti mozgu, zvýšenie rýchlosti metabolizmu a lepší športový výkon
  • výsledky klinických štúdií dokazujú, že u pravidelných konzumentov kávy je riziko vzniku demencie, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby oveľa nižšie
  • zároveň preukázali, že pravidelná konzumácia kávy vedie k zníženiu rizika vzniku diabetu 2. typu a znižuje riziko vzniku depresie
  • konzumenti kávy majú aj nižšie riziko vzniku cirhózy pečene a nádorového ochorenia pečene.

V neposlednom rade treba určite spomenúť aj spoločenský význam kávy, na čom si v ZRNCO zakladáme. Z kávy sa stal v priebehu desaťročí veľmi obľúbený, spoločenský nápoj. Od zriadenia prvej európskej kaviarne v Benátkach ešte v 17. storočí, sa kaviarne rýchlo rozšírili do celej Európy, aj keď masovo až od 19. storočia. Nad šálkou kávy sa často socializujeme, rozprávame, konzultujeme problémy, čo má rovnako pozitívny vplyv na naše mentálne zdravie.

Peru

Sladká, s jemným náznakom ovocnej kyslosti, s príchuťou čierneho čaju a kakaa.

Guatemala

Jemná, sladká a čistá s príchuťou pralinky a citrónu.

Etiópia

Sladká, s jemnými vínovo-ovocnými tónmi a sviežou príchuťou čučoriedok a kvetín.

Brazília

Kakaová a sladká so stredným telom a jemnou aciditou, s tónmi horkej čokolády, karamelu a osviežujúceho citrónu.

Degustačná sada ZRNCO

50g z každej aktuálne ponúkanej výberovej, čerstvo praženej kávy.