Prečo si dopriať ZRNCOvú kávu?

Vo všeobecnosti sa pokúsime poukázať na benefity a zdôrazniť, prečo piť kvalitnú, výberovú, čerstvo praženú, jednodruhovú 100% Arabika kávu z konkrétnej oblasti, resp. regiónu. A keďže všetky spomenuté atribúty vytvárajú synonymum kávy ZRNCO, pevne veríme, že si cestu k nám nájdete a vyberiete si práve našu kávu, či už kvôli osobnému prístupu našej remeselnej rodinnej pražiarne k vám, našim zákazníkom, ako aj kvôli vášni a láske ku káve, ktorú sa pokúsime našou ZRNCOvou kávou preniesť až k vám.

Existuje viacero faktorov, prečo ľuďom postačuje aj menej kvalitná káva. Medzi najvýraznejšie patria nižšie uvedené.
Pri každom sa pokúsime poukázať, že vyjsť zo stereotypu sa určite oplatí. Netreba sa báť, práve naopak, rozhodnite sa už dnes a začnite objavovať čaro kvalitnej, výberovej,  čerstvo praženej, jednodruhovej 100% kávy Arabika, z konkrétneho regiónu, či farmy a objednajte si cez náš formulár na www.zrnco.sk.

  • Cena. Nebojte sa zainvestovať do kvalitnej, výberovej, čerstvo praženej kávy, pretože v konečnom dôsledku šálka kvalitnej kávičky je len o pár centov drahšia ako tá lacnejšia, komerčná, neraz dlhodobo skladovaná, miešaná zo zŕn neznámeho pôvodu, ale zážitok je neporovnateľný. Netreba zabudnúť, že z kilogramu ZRNCOvej  kávy môžete urobiť v závislosti od spôsobu prípravy cca 120-140 krásnych, lahodných nápojov s plným mohutným telom. To si zákazníci veľakrát neuvedomujú, keď si kladú v supermarketoch dobre odstátu kávu nejasného pôvodu do košíkov, o predražených „kapsulových“ kávach nehovoriac.

  • Zvyk. Väčšina zákazníkov je zvyknutá na kávu, ktorú pijú už roky a neuvedomujú si, že stále rovnaká, uniformná chuť kávy vlastne nie je ani chuť samotnej kávy, čo je vlastne kôstka čerešne kávovníka, ale chuť praženia. Káva nebude nikdy úplne rovnako chutiť a jej výslednú vôňu, chuť a farbu ovplyvňuje veľmi veľa faktorov od odrody, regiónu, spôsobu zberu, spracovania, uskladnenia zelenej kávy cez praženie až po samotnú prípravu tohto blahodarného nápoja (o.i. druhého najkonzumovanejšieho nápoja na svete).
    Aj keď neexistuje univerzálny a dokonalý stupeň praženia kávy, ktorý by chuťovo vyhovoval každému, v každom prípade platí pravidlo, že čím tmavšie je káva upražená, tým viac potláčame s kyslosťou aj jej skutočnú chuť a umocňujeme jej jemnú horkosť, chuť samotného praženia. Aj tu určite platí „sto ľudí, sto chutí“ a každý by si mal vybrať to, čo mu najviac lahodí, čo v plnej miere rešpektujeme a presne preto sme tu pre vás my, ZRNCO.
    Nebojte sa experimentovať, skúšať nové chute, pretože je to všetko o chuti a aróme. Možno preferujete svetlejšie praženú ráno (s väčším množstvom kofeínu) a tmavšie praženú neskôr počas dňa. Káva, vrátane optimálnej úrovne praženia, je osobnou preferenciou. Aká je tá Vaša?

  • Uniformnosť. Jednotvárnosť vs. Rôznorodosť. Tento faktor vo veľkej miere nadväzuje na predchádzajúci „Zvyk“. Ľudia sa väčšinou boja zmeny, dôvody nebudeme rozoberať, ale položme si ruku na srdce, neraz je to tak…
    Tu by sme vám chceli pomôcť možnosťou objednať si degustačnú sadu, pretože my v ZRNCO sa naopak snažíme priniesť zmenu a veríme, že príjemnú. Okrem toho, že s nami budete môcť prostredníctvom rôznych chutí výberových „Single Origin“ káv z rôznych oblastí, regiónov postupne cestovať po celom kávovom svete, môžete aj jednu a tú istú kávu zažiť v rôznych podobách a chutiach, keď v závislosti na osobnej preferencii, resp. typu prípravy vám vieme pri objednávke 0,5kg a viac napražiť svetlejšie – „na filter“ (American roast, City), resp. tmavšie (Vienna roast) oproti štandardu, ktorý pražíme na espresso (City+, Full city).

  • Kyslosť. Častá prekážka pri výbere kvalitnej, čerstvej, výberovej, 100% Arabiky. Tu sa asi opäť vrátime ku faktoru „Zvyk“, pretože je to opäť úzko prepojené s minulosťou.  A práve preto vyznávačom instantných, komerčných a miešaných káv s Robustou (nezameniteľná svojou výraznou horkosťou, väčšinou u Robusty cítiť veľmi silné, zemité telo) dávame šancu postupne prísť na to, že príjemná jemná kyslosť 100% Arabiky, ktorá postupne prechádza do lahodných ovocných tónov a dozneje bez akéhokoľvek nepríjemného pocitu v ústach, je práve to, čo im bude na káve chutiť, a nie len vidina kofeínu. Zároveň tieto kyslejšie tóny sú jemne zvýraznené práve pri príprave Espressa (aj to je dôvod prečo sa „na Espresso“ praží tmavšie ako „na filter“), preto experimentujte a skúste alternatívne prípravy káv.

  • Kofeín. Plynulo sme prešli ku téme kofeínu, kvôli ktorému mnohí, či už zo zdravotných dôvodov, alebo zo strachu o pokojný spánok, obmedzujú množstvo kávy. Musíme povedať, že určite je potrebné piť kávu v rozumnej miere, ale práve pri kvalitnej, výberovej, čerstvo praženej 100% Arabika káve, ktorá je dobre upražená a následne zodpovedne a s láskou pripravená, sa nemusíme báť žalúdočných problémov, problémov so spánkom, pretože obsahuje výrazne nižší podiel kofeínu (približne o polovicu) ako Robusta.

  • Zdravie. Existuje veľa názorov na kávu, preukázateľne overených faktov o tom, že konzumácia kávy je zdraviu prospešná, na druhej strane, káva obsahuje kofeín, stimulačnú látku, ktorá môže u niektorých ľudí spôsobiť ťažkosti a narušiť spánok.
    V každom prípade ale platí:
    • káva predstavuje bohatý zdroj antioxidantov a mnohých telu prospešných vitamínov a stopových prvkov
    • hlavná účinná stimulujúca látka obsiahnutá v káve je kofeín, medzi jeho účinky patrí krátkodobé zvýšenie energie, povzbudenie činnosti mozgu, zvýšenie rýchlosti metabolizmu a lepší športový výkon
    • výsledky klinických štúdií dokazujú, že u pravidelných konzumentov kávy je riziko vzniku demencie, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby oveľa nižšie
    • zároveň preukázali, že pravidelná konzumácia kávy vedie k zníženiu rizika vzniku diabetu 2. typu a znižuje riziko vzniku depresie
    • konzumenti kávy majú aj nižšie riziko vzniku cirhózy pečene a nádorového ochorenia pečene

  • Dostupnosť. V minulosti bol tento faktor opodstatnený, avšak v dnešnej dobe, kedy existuje viacero kvalitných lokálnych pražiarní, ako aj napr. ZRNCO, a zároveň možnosti nákupu cez internet, už to neplatí, tak neváhajte a vyskúšajte na zrnco.sk.

  • Cena espresso kávovarov. Áno, je fakt, že na kvalitný pákový kávovar, ku ktorému  by ste si mali prikúpiť nie menej kvalitný kávový mlynček, je potrebné hlbšie siahnuť do vrecka. To isté platí aj pri kvalitnom plnoautomatickom kávovare, ktorého výhody ocenia najmä milovníci chutného espressa, ktorí sa neradi „hrajú“ s jeho prípravou.
    Ale nezabúdajme na ďalšie, tzv. alternatívne metódy prípravy kávy, ako napr. Chemex, French Press, Hario V60, AeroPress, Moka, atď., ktoré sú taktiež veľmi zaujímavé s nenapodobiteľným výsledkom, lahodnou chuťou a potrebné „náčinie“ je dostupné pre každého, stojí neporovnateľne menej. Viac o tom si už ale povieme nabudúce, v ďalších článkoch, aby ste si teraz mali čas objednať na zrnco.sk a nerušene vychutnávať, objavovať…

Peru

Sladká, s jemným náznakom ovocnej kyslosti, s príchuťou čierneho čaju a kakaa.

Guatemala

Jemná, sladká a čistá s príchuťou pralinky a citrónu.

Etiópia

Sladká, s jemnými vínovo-ovocnými tónmi a sviežou príchuťou čučoriedok a kvetín.

Brazília

Kakaová a sladká so stredným telom a jemnou aciditou, s tónmi horkej čokolády, karamelu a osviežujúceho citrónu.

Degustačná sada ZRNCO

50g z každej aktuálne ponúkanej výberovej, čerstvo praženej kávy.